Dövme

Dövme

Dövme geçmiş zamanlardan bugüne kadar günümüzde de halen popüler olarak uygulanmakta olan bir vücut sanatıdır. Dövme işlemi, deriye iğne aracılığıyla mürekkep, boya ve pigmentleri derinin katmanına enjekte edilerek yapılır. Çeşitli tasarımlarla vücudun birçok bölgesine dövme yapılabilir. Dövme modelleri genel olarak kişisel olarak tercih edilen dizaynlardır. Dövme uygulaması neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir kültür olarak kabul edilir. Genel olarak dövme modelleri için ve dövme stilleri için yüklenen anlamlar zaman içinde değişebilse de dövme yaptırma nedenleri stabil olarak kalmıştır. Dövme kelime anlamı olarak Samoa Adaları yerlileri tarafından tatau şeklinde adlandırılmış ve günümüze tattoo yani Türkçe anlamı ile dövme olarak gelmiştir.  Samoa kabilesi, genel olarak dövme işlemini karakterlerini diğer kabile yerlilerine sözsüz şekilde belirtmek ya da kabile içindeki görevlerini vücutlarında taşımak adına uygulardı. Kullanılan kalıcı çizimler, karakterleri ile ilgili ipuçlarını çeşitli figürler ve sembollerle anlatmak amacıyla kullanılırdır. Bu sayede de dünya üzerindeki ilk dövme kültürünü bilmeden de olsa başlatmış oldular. Bundan dolayı da dövme kültürü esas olarak dünyanın en eski mesleklerinden biri olarak kabul edilir.  Dövme, oldukça eski hatta kadim zamanlardan beri dünyadaki birçok kültürde, törenlerin ve ayinlerin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilen ve uygulanan bir işlem. Eski ve yerli toplumlarda dövme; özel durumlarda, onur ve saygı göstermek, inançlara ibadet için ve ruhu beden ile birleştirmek için de uygulanmaktaydı. Büyülü ve koruyucu özellikte olduğuna inanılan semboller ya da yaşam hikayeleri dövme ile ölümsüzleştirildi.

Dövme sanatını uygulayan kişinin ustalık seviyeleri olduğunu unutmamak gerekiyor. Ustalık seviyesi, vizyon, beceri, sanat ve motor becerilerinin gelişmiş olması bir dövmecide olmaz olmaz unsurların başında geliyor. Dövme yapmak oldukça ustalık gerektiren ve oldukça ciddiyet isteyen bir meslek olduğu için bu işi yalnızca profesyonel ve alanında uzmanlaşmış kişilerin icra etmesi gerekiyor. Dünyanın en eski sanatlarından biri olarak da kabul edilen dövme, kalıcı izler bıraktığı için de dövmeyi yapan kişi için yaptığı dövmelerin her biri eşsiz birer sanat eseri.

Dövme Nasıl Yapılır?

Dövme vücuda mürekkep ve iğne ile yapılan işaretlerdir. Ancak dövme yaptırmadan önce bilinmesi gereken en önemli nokta, dövmenin kalıcı bir eser olduğu ve dövme sildirme işleminin başarı oranlarının nispeten düşük olduğunu bilmektedir. Bundan dolayı da dövme yaptırırken emin olmak, işinde uzman, deneyimli ve başarılı kişilere dövme yaptırmak oldukça önemlidir. İşinde deneyim, beceri ve uzmanlığı olan kişiler dövme modellerini deriye nakış ederken, herhangi bir hata yapmayacak, kişinin istediği, beklentilerini karşılayacak ve kişiyi tatmin edecek bir sanat icra edecektir. Aksi halde dövmenin rengi, şekli, yapısı ve görünüşü kişiyi memnun etmekten oldukça uzak bir konumda olabilir ve daha büyük problemler meydana gelebilir. Günümüzde birçok dövme stüdyosu vardır. Ancak dövme yaptırmadan önce araştırmak ve her ufak detayı bile ince eleyip, sık dokumak gerekiyor.  Aksi halde istenmeyen ve beklenmeyen sonuçlar meydana gelebilir.

Dövme işlemi sırasında dövme için özel olarak üretilmiş boyalar ve dövme makineleri kullanılmaktadır. Dövme yaparken kullanılan boyalar, diğer bir ismi ile pigmentler, derinin belirli bir katmanına ulaşacak biçimde uygulanır. İğne aracılığı ile cilt altına uygulanan ve yerleştirilen dövmeler, bu sayede kalıcı olur. Derinin dökülmesi, güneşten yanma ya da su ile bu sayede dövmeler çıkmaz. Günümüzde dövmelerin uygulanma metotları da teknolojik imkanlar sayesinde değişmeye ve evrimleşmeye başladı. İlk dövme makinesinin icadı, Thomas Edison’un icatlarından ilham alınarak geliştirildi. İlk dövme makinesi, elektrikle çalışan ve günümüz dövme makinelerine göre daha yavaş bir hız ile dövmeyi vücuda uygulayan bir cihazdır. Ancak günümüzde dövme makineleri oldukça hızlı devirlerde çalışma kabiliyetine sahip olan ve boyayı deriye hem daha sağlıklı hem de daha muntazam şekilde enjekte eden makineler olarak karşımıza çıkmaktadır.  Genel olarak dövme makinesinde kullanılan iğneler ile yaklaşık olarak 60 saniyede 50 ile 3000 defa atış yapılabilmektedir. Bu atışlar dövme modelleri dikkate alınarak belirlenir. Dövme makinesinde kullanılan özel iğneler, derinin epidermis tabakasına kadar ulaşır. Bu şekilde de iğne ucu dermis şeklinde ifade edilen cilt tabakasına yaklaşır. Dövme, dermis tabakasına enjekte edilir ve kalıcı olarak deriyle bütünleşir.

Dövme iğnesi kullanım sırasında derinin içerisine vücutta delik açarak iz bırakmayı sağlar. Bundan dolayı da vücut savunma sistemlerini devreye sokar. Bu savunma sistemi sebebiyle de iğnenin girdiği ve deldiği yerlere koruyucu hücreler ulaşır. Bu hücreler o bölümü iyileştirmek için çalışır. Savunma hücrelerinin çalışma prensibi sayesinde de dövmeler kalıcı olur. Makrofaj şeklinde ifade edilen bu hücrelerin yarayı iyileştirmeye çalışması sayesinde dövme deride mahsur kalır ve kalıcı olur. Bu alanın iyileşmesi yaklaşık olarak 2-4 hafta arasında değişmektedir. Bu süreçte mutlaka dövmeyi yapan kişinin talimatlarına uygun ve dövme bakımını aksatmamak gerekir.

Vücudunuza dövme yapılacağı zaman ilk olarak o bölgede varsa tüyler tıraş edilmelidir. Daha sonra dövme modelleri için karar verilmiş ise dövmeyi yapacak olan kişi bu modeli tasarlar ve şablon oluşturur. Daha sonra dövmenin yapılacağı alan antiseptik ile temizlenir ve gerekli ve özel olarak üretilmiş merhem sürülür. Ardından steril olan iğneler dövme makinesine takılır. Dövme iğnelerinin steril olması oldukça önemli. Bundan dolayı da mutlaka temizliğine ve hijyenine güvendiğiniz profesyonel stüdyolarda dövme yaptırmanız gerekir. Aksi halde birçok sağlık sorunu ve daha ciddi problemler ortaya çıkabilir. Hijyenik ve steril iğneler dövme sanatçısı tarafından seçilmektedir. Tercih edilen dövme modeline göre kullanılması gereken iğneler farklı olduğu için hangi iğnelerin kullanılması gerektiğine dövme sanatçısı karar verecektir. Dövme uygulaması tamamlandıktan sonra dövme temizlenir ve streç film ile kapatılır.

Özellikle Beylikdüzü, Büyükçekmece, Silivri, Avcılar, Esenyurt, Bahçeşehir, Küçükçekmece gibi kalabalık bölgelerde birçok dövme stüdyosu olduğu için özenli şekilde davranmak ve en güvenilir dövme stüdyosunu tercih etmek gerekmektedir. Beylikdüzü, Büyükçekmece, Silivri, Avcılar, Esenyurt, Bahçeşehir, Küçükçekmece gibi bölgeler genel olarak dövme yaptırmak için https://tattoomarina.com/  u tercih ediyor. Başarı oranları oldukça yüksek olan ve hijyenden, profesyonellikten asla ödün vermeyen Tattoo Marina dövme sanatı konusunda en iyilerden biri olarak kabul ediliyor.

Dövme Modelleri Nasıl Seçilmeli?

Dövme modelleri tamamen kişisel bir tercihtir. Bunun yanında dövme işlemi tamamen kalıcıdır. Bundan dolayı da dövmeyi yaptırmadan önce düşünmek ve kararlı olmak gerekir. Bundan dolayı da dövme yaptırmak için reşit olmayı beklemek, daha sağlıklı kararlar vermeyi kolaylaştıracak bir eylem olacaktır. Dövmeyi severek ve gururla taşımak, vücutta sergilerken mutlu olmak dövme konusunda en önemli  unsurdur. Profesyonel, sanatını beğenip güvendiğiniz, hijyen konusunda taviz vermeyen ve başarılı işler ortaya koymuş bir dövme sanatçısıyla çalışmak bu nedenle oldukça önemli. Dövme modelleri tercihi ise kimsenin baskısı ve etkisi altında kalmadan kişinin arzu ettiği bir tercih olmalıdır. Unutulmaması gereken en önemli unsur, eğer iş hayatına henüz atılmadıysanız, dövmeyi yaptıracak yeri muhtemel işinize göre tercih etmeniz olacaktır. Bazı iş alanlarında dövme kabul edilmediği için dövmeyi görünen (yüz, el, boyun gibi yerler) bölgelere yaptırmak bazı sorunlara sebep olabilir. Tüm unsurları düşündükten sonra karar verdiğiniz dövmeyi daha sağlıklı ve mantıklı şekilde seçebilirsiniz.

Eğer dövme yaptırmak istiyorsanız ancak; ciddi kalp hastalığınız, alerjik sorunlarınız, şeker hastalığı, egzama ya da sedef gibi deri hastalıklarınız varsa dövme yaptırmadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmamanız oldukça önemli. Dövme yaptırdıktan sonra dövme sanatçınızın talimatlarını yerine getirmeniz ve dövme bakımını iyileşme süresi tamamlanana dek aksatmadan yapmanız oldukça önem taşır. Bunun dışında dövme yaptıracağınız stüdyoda kullanılan iğne, mürekkep ya da eldivenlerin tek kullanımlık olduğundan mutlaka etmin olmanız gerekmektedir. Özellikle de Beylikdüzü, Büyükçekmece, Silivri, Avcılar, Esenyurt, Bahçeşehir, Küçükçekmece gibi daha kalabalık yerlerde en güvenilir dövme stüdyosunu tercih etmeniz ve araştırmanız oldukça önemli.

Dövme Ücretleri Nasıldır? Neye Göre Belirlenir?

Dövme ücretleri ya da dövme fiyatları dövmeyi yapan stüdyoya, kullanılan boya, iğne ve dövme makinesi gibi ekipmanların kalitesine, dövmeyi yapacak olan kişinin ustalık seviyesine, dövmenin boyutuna, renkli olup olmamasına ve dövmenin ne kadar karmaşık-sade olup olmadığına göre değişmektedir. Bundan dolayı da standart bir dövme fiyatları ya da dövme ücretleri söz konusu değildir. Dövme sanatçınız arzu ettiğiniz dövme tasarımı için boyut, renk, işçilik gibi unsurları da göz önünde bulundurup en uygun fiyat konusunda sizi bilgilendirecektir.

Dövme Yaptırmak Can Acıtır mı?

Dövme yaptırmak genel olarak acısız olarak kabul edilir. Vücudun bazı bölgeleri, diğer alanlara göre daha hassas ve daha ince deriye (örn: bilek için, kasık, iç bacak vs.) sahip olduğu için kısmi olarak hafif bir acı söz konusu olabilir. Ancak dövme acısı dayanılmayacak ya da şiddetli olarak tanımlanmaz. Acı eşiği genel olarak her kişide farklı olsa da dövme işleminin acıtmadığı ve herhangi bir fiziksel ağrıya neden olmadığı bilinmektedir. Dövmenin olması gerekenden daha derine yapılması durumunda ciddi acı ve ağrı söz konusu olabilir. Bu durum dövmeyi hatalı ve yanlış yöntemlerle uygulamaktan kaynaklanır. İşinin ehli ve profesyonel kişiler tarafından yapılan dövmelerde acı eşiği düşük olan kişiler dahi bu acıdan rahatsız olmamaktadır.  Dövme sırasında hissedilen; genel olarak tatlı bir acı veya karıncalanma hissi olarak tanımlanabilir. Duyulan acı; ağrı eşiğinize ve vücudunuzda dövme yaptırdığınız yere bağlı olarak değişmekle beraber bu aşamada, kullanılan iğnelerin büyüklüğü ve sayısı, sanatçının stiline (bazı dövme sanatçısının eli daha hızlı olsa da bazıları daha yavaş çalışabilir) da dahil olmak üzere diğer faktörlere göre değişebilir. Ancak genel dövme acısı şiddetli ya da dayanılmayacak bir acı olmamaktadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir